Γλαύκωμα ο ύπουλος εχθρός

Γλαύκωμα ο ύπουλος εχθρός

Γλαύκωμα "Ο ύπουλος εχθρός"

Συχνές ερωτήσεις

Ένα άρθρο από την Διευθύντρια Οφθαλμολογικού Τμήματος
Δρ. Μαρία Μπάφα
Υπεύθυνη τμήματος Γλαυκώματος

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Είναι μια ομάδα παθήσεων που λόγω αύξησης της πίεσης του οφθαλμού, προκαλούν βλάβη στο οφθαλμικό νεύρο.

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Εμφανίζεται σε ποσοστό 2% του συνολικού πληθυσμού πάνω από τα 40 και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία.

Πως θα καταλάβω ότι έχω γλαύκωμα;

Συνήθως δεν δίνει συμπτώματα. Περίπου το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από την νόσο. Γίνεται αντιληπτό όταν έχει ήδη βλάψει μεγάλο μέρος του οπτικού πεδίου καταστρέφοντας τις νευρικές ίνες , το ’καλώδιο’ δηλαδή,  που μεταφέρει τις πληροφορίες από τα μάτια μας στον εγκέφαλο. Οι βλάβες ξεκινούν από την περιφέρεια και σιγά-σιγά επεκτείνονται προς το κέντρο. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αισθανθείτε βάρος γύρω από το μάτι ή σε κάποιες μόνο περιπτώσεις πόνο.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Με ανώδυνες μεθόδους που είναι η τονομέτρηση , η βυθοσκόπηση, η εξέταση του οπτικού πεδίου και κάποιες ακόμη ειδικότερες εξετάσεις

 

Τι θεραπεία υπάρχει;

Αρχικά θεραπεύουμε με σταγόνες. Υπάρχουν πέντε διαφορετικέ ομάδες φαρμάκων τα οποία μπορούμε να συνδυάσουμε. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να πέφτουν συνεχώς και τις ώρες που θα ορίσει ο γιατρός σας. Σε μερικούς ασθενείς η φαρμακευτική θεραπεία δεν είναι επαρκής  και χρειάζεται Laser ή χειρουργική θεραπεία.

Πώς να βάζω τις σταγόνες μου;

Γέρνετε το κεφάλι προς τα πίσω, τραβάτε το βλέφαρο προς τα κάτω και ρίχνετε μια σταγόνα ανάμεσα στο βλέφαρο και το μάτι. Μετά πιέζετε ελαφρά την εσωτερική γωνία του ματιού.  Άν  χρησιμοποιείτε περισσότερα κολλύρια, επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μετά από πέντε λεπτά.

Τι επέμβαση γίνεται για το γλαύκωμα;

Η πιο συχνή επέμβαση είναι η τραμπεκουλεκτομή. Δημιουργούμε ένα μικρό τούνελ στο ‘άσπρο’ του ματιού, τον σκληρό χιτώνα, από όπου παροχετεύεται το υγρό του ματιού που δημιουργεί την αυξημένη πίεση, σε μια μικρή φυσαλίδα κάτω από το βλέφαρο. ‘Ετσι ελαττώνεται η πίεση και περιορίζεται η εξέλιξη του γλαυκώματος. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετούνται κάποιες ειδικές βαλβίδες.

 

Δρ. Μαρία Μπάφα

Διευθύντρια Οφθαλμολογικού Τμήματος

Υπεύθυνη τμήματος Γλαυκώματος

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο