Γενική Χειρουργική

Προσωπικό

Διευθυντής Τμήματος

Δρ. Δουρίδας Ν. Γεράσιμος

Προϊσταμένης Τμήματος

κ. Πιλίδη Αικατερίνη

Αναπληρωτής Προϊστάμενος

Κος Τσιρίτας Νικόλαος

Θέση Τμήματος

Κεντρικό κτίριο 3ος Όροφος 3η Πτέρυγα

Επικοινωνία

Ιατροί

Ειδικευόμενοι Ιατροί

Το τμήμα έχει γραμματειακή υποστήριξη με μηχανογράφηση στην οποία υπηρετεί η κα Περράκη Σούλα
τηλ. : 213 20 28.391   ΦΑΧ: 213 20 28.317                           Email: gxgram@thriassio-hosp.gr

Ραντεβού μέσω ΙΑΣΙΣ(τηλ. 1535)

Το Τμήμα Γενικής Χειρουργικής και Λαπαροενδοσκοπικών Τεχνικών λειτουργεί από το 1996, έτος που εγκαινιάστηκε η λειτουργία του Θριάσιου Γενικού Νοσοκομείου (400 κλινών). Διατελέσαντες Συντονιστές Διευθυντές : Δρ. Ν. Σετάκης (1996-2007), Δρ. Στ. Πιερρακάκης (2007-2020). Από τον 05/2020 Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος του Τμήματος έχει ορισθεί ο Δρ. Γερ. Ν. Δουρίδας (Διευθυντής ΕΣΥ).
Έχοντας διανύσει ήδη 23 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στον Έλληνα ασθενή, αποτελεί το «νεότερο» ηλικιακά Τμήμα Χειρουργικής στο λεκανοπέδιο.
Εντάχθηκε πλήρως στο σύστημα γενικών εφημεριών της Β ΔΥΠΕ από το 12/2000, εφημερεύοντας κάθε 4η ημέρα, και παρουσιάζει έκτοτε σταθερά αυξανόμενους δείκτες, -κατ’ απόλυτο και σχετικό αριθμό-, χειρουργικής δραστηριότητας. Ο αριθμός επεμβάσεων κατ’ έτος ξεπερνά τι 1550, εισαγωγών τις 2600, και εξετάσεων στα εξωτερικά ιατρεία τις 3100. Ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 4,2 ημέρες, και η μέση ετήσια πληρότητα 92 %.
Απασχολεί οκτώ ειδικευμένους/εξειδικευμένους χειρουργούς, και 10 εκπαιδευόμενους. Η επιλογή του ιατρικού δυναμικού (χειρουργών), με μέσο όρο ηλικίας τα 48,5 έτη (39έως 60 ετών), έγινε βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων (Διδακτορικός τίτλος, ερευνητική δραστηριότητα, συγγραφικό-επιστημονικό έργο), αλλά και στοχευμένης ειδικής μετεκπαίδευσης και εμπειρίας σε τομείς της σύγχρονης χειρουργικής (Χειρουργική ογκολογία, Χειρουργική μαστού, Χειρουργική ενδοκρινών αδένων, Χειρουργική τραύματος, Λαπαροσκοπική Χειρουργική).
Το Θριάσιο νοσοκομείο καλύπτει πληθυσμιακά περιοχή >250.000 κατοίκων, ενώ η πρόσβαση του μέσω της Αττικής οδού και του Προαστιακού σιδηροδρόμου, το εντάσσουν στο στενότερο νοσοκομειακό δίκτυο του λεκανοπεδίου. Τα εξειδικευμένα εν λειτουργία Τμήματα καλύπτουν όλες τις ιατρικές ειδικότητες [Παθολογία, Καρδιολογία, Αιμοδυναμικό εργαστήριο, Νευρολογία, Νεφρολογία, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Ψυχιατρική, Παιδιατρική, Οφθαλμολογία, Ωτορινολαρυγγολογία, Μαιευτική Γυναικολογία, Νευροχειρουργική, Ορθοπεδική, Ουρολογία, Πλαστική Χειρουργική, Γενική Χειρουργική και Μονάδα Λαπαροενδοσκοπικών Τεχνικών, Μικροβιολογία, Παθολογοανατομικό, Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης, Αναισθησιολογικό, Αιματολογικό – Αιμοδοσία, Ακτινολογικό (τμήμα υπερήχων, μαστογράφος, δυο αξονικοί τομογράφοι ο ένας τελευταίας γενιάς), Γαστρεντερολογικό, Μονάδα εγκαυμάτων, Μονάδα εντατικής θεραπείας, Μονάδα εμφραγμάτων).
Στο περιβάλλον αυτό, και στις 9 εν πλήρη λειτουργία χειρουργικές αίθουσες που διατίθενται, διενεργούνται χειρουργικές επεμβάσεις, που καλύπτουν ποιοτικά και από άποψης βαρύτητας, όλο το φάσμα της σύγχρονης χειρουργικής. Ιδιαίτερη είναι η εφαρμογή λαπαροσκοπικών τεχνικών, αγγειοχειρουργικής και θωρακοχειρουργικής. Η σπάνια αυτή πολυεπίπεδη υποδομή, δυσεύρετη σε πολλά νοσοκομεία, εξασφαλίζει ιδανικό περιβάλλον ολοκληρωμένης αντιμετώπισης χειρουργικών ασθενών.

Σκοπός – αποστολή (mission statement) του Τμήματος Χειρουργικής και Λαπαροενδοσκοπικών Τεχνικών είναι:

  • Η προσφορά μοντέρνας γενικής και εξειδικευμένης χειρουργικής βάση των τελευταίων κατευθυντήριων γραμμών (guidelines)
  • H συνεχής επιμόρφωση, επιστημονική και ακαδημαϊκή εξέλιξη του ιατρικού δυναμικού.
  • Η ανάπτυξη νέων αναδυόμενων τεχνικών – τεχνολογιών ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής
  • Η σταθερή λειτουργία συστήματος ανοικτής πρόσβασης τόσο σε τακτική όσο και σε επείγουσα βάση (open access patient flow system)
  • H πολυπαραγοντική προσέγγιση σύνθετων χειρουργικών προβλημάτων σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες συναφείς ιατρικές ειδικότητες.
  • Η ασφαλής, υψηλών επιστημονικά απαιτήσεων, αντιμετώπιση του ασθενούς στα πλαίσια ομάδας με παράλληλη διατήρηση προσωπικής επαφής με το θεράποντα χειρουργό πριν, κατά αλλά και μετά τη νοσηλεία του.
  • Ο σεβασμός της ατομικής αξιοπρέπειας και η διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου του ασθενούς
  • Η εξασφάλιση 24 ώρης νοσηλευτικής φροντίδας.
  • Η εκπαίδευση νέων χειρουργών και η επιμόρφωση του νοσηλευτικού δυναμικού.
  • Η αυτό-αξιολόγηση και συνεχής προσπάθεια βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.Φιλοδοξία των στελεχών του χειρουργικού τμήματος ακόμα και στη σημερινή ιδιαίτερη φάση λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας, είναι η συνέχιση με αδιατάρακτη διαδικασία όλων των δυνατοτήτων παροχής υγείας, σε συνθήκες υψηλής ποιότητας.

Ειδικά Ιατρεία

Τα ιατρεία της Γενικής Χειρουργικής έχουν ως εξής :

Λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2002 υπό την ευθύνη του Δρ. Ι. Πούγγουρα, με αντικείμενο την καλοήθη και κακοήθη παθολογία του μαστού.

Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί και αντιμετωπισθεί >1500 ασθενείς.
Σκοπός η άμεση «μίας στάσης» εκτίμηση της ασθενούς (κλινική εξέταση, απεικονιστικός έλεγχος, βιοψία). Ο μέσος χρόνος ραντεβού για το ιατρείο αυτό είναι <10 ημέρες.
Η δραστηριότητα αυτή υποστηρίζεται από το ακτινολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου που διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας υπερηχογραφική μονάδα και σύγχρονο μαστογράφο.
Η χειρουργική κάλυψη των παθήσεων του μαστού, όπου ενδείκνυται, είναι πλήρης και πλαισιώνεται, εφόσον ενδείκνυται ή επιλεγεί, από το τμήμα πλαστικής χειρουργικής του νοσοκομείου και ογκολογικών τμημάτων της Β ΔΥΠΕ.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 213 2028 391, 318

Λειτουργεί από το Μάιο του 2006, υπό την ευθύνη της κ. Μ. Βιδάλη, με αντικείμενο τη χειρουργική παθολογία των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδής, παραθυρεοειδείς, επινεφρίδια)
Μέχρι σήμερα έχουν εξετασθεί και αντιμετωπισθεί >300 ασθενείς.
Αντικείμενο του ιατρείου αυτού είναι η εκτίμηση και χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων των ενδοκρινών αδένων. Διενεργούνται βιοψίες, κυτταρολογικές εξετάσεις, και χειρουργικές επεμβάσεις με νοσηρότητα που κινείται απόλυτα εντός διεθνών στατιστικών. Οι θυρεοειδεκτομές υποστηρίζονται όπου ενδείκνυται με διεγχειρητική χρήση νευροδιεγέρτη, ενώ εμπειρία υπάρχει, εφόσον καταστεί απαραίτητο (καταδυόμενες βρογχοκήλες), για ασφαλή πρόσβαση στο άνω μεσοθωράκιο.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : 213 2028 391, 318

Λειτουργεί από το 2004 υπό την ευθύνη του χειρουργού Δρ. Γερ. Δουρίδα με αντικείμενο τη διαγνωστική ενδοσκόπηση του ανώτερου και κατώτερου πεπτικού συστήματος. ‘Eχουν διενεργηθεί > 2500 ενδοσκοπήσεων (γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, ορθοσιγμοειδοσκοπήσεις). Το εργαστήριο διαθέτει τέσσερα σύγχρονα ενδοσκόπια υψηλής ευκρίνειας, πλήρες σύστημα απολύμανσης και δυνατότητα παρακαλούθησης ζωτικών λειτουργιών κατά την εξέταση (monitoring) η οποία πραγματοποιείται υπό μέθη-«ελαφρά αναισθησία». Υπάρχει δυνατότητα λήψης βιοψιών, εντόπισης ελάχιστων βλαβών με τη χρήση χρωστικών καθώς και φωτογραφικής καταγραφής-εκτύπωσης εικόνων.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 213 2028393,   6944 621062

Scroll to Top Μετάβαση στο περιεχόμενο