Μονάδα Πόνου

Προσωπικό

Υπεύθυνος Διευθυντής

Δρ. Αθηνά Κολοτούρα

Επικοινωνία

Ιατροί

Ψυχολόγος

Νικολαΐδου Χρυσούλα

Νοσηλευτές

Εξειδικευμένοι νοσηλευτές Αναισθησιολογικού τμήματος

Ημέρες λειτουργίας:  Η Μονάδα Πόνου λειτουργεί Δευτέρα,  Τετάρτη και Πέμπτη

Ρανεβού: τακτικά ραντεβού 1535, έκτακτα 2132028124 και 2132028000

Θέση τμήματος : 1ος όροφος κεντρικό κτίριο του Νοσοκομείου. Παραπλέυρως ΜΕΘ

Ραντεβού μέσω ΙΑΣΙΣ(τηλ. 1535)

Ιστορία – Σκοπός τμήματος

Η Μονάδα Πόνου του <<Θριάσιου>> Νοσοκομείου Ελευσίνας λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1996 με πάνω από 1500 επισκέψεις κάθε χρόνο. Στην πανδημία Covid 19 ,με 1200 περίπου επισκέψεις τα τελευταία δύο χρόνια, λειτούργησε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για την ασφάλεια των ασθενών και κάνοντας χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.   Στελεχώνεται από μία ομάδα εξειδικευμένων Αναισθησιολόγων- Αλγολόγων και Ψυχολόγων. Στόχος της Μονάδας Πόνου είναι με συγκεκριμένες θεραπείες (εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή, επεμβατικές τεχνικές και ψυχολογική υποστήριξη) να ανακουφίσει τον ασθενή από τον πόνο, να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του, να διατηρήσει την ψυχική του υγεία και να οδηγήσει τον ασθενή στην επαναφορά του στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Ο πόνος είναι αίσθηση που προέρχεται από ενεργοποίηση συγκεκριμένων κυττάρων- υποδοχέων του πόνου, τα οποία βρίσκονται στα όργανα και τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Οι υποδοχείς ενεργοποιούνται μετά από βλάβη των ιστών και μεταφέρουν μέσω περίπλοκων νευρικών οδών , το σήμα της βλάβης στον εγκέφαλο όπου γίνεται αντιληπτός ο πόνος. Ο πόνος περιορίζει την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα του ασθενούς, προκαλεί διαταραχές στον ύπνο και περιορίζει τις πνευματικές λειτουργίες του. Όλα αυτά οδηγούν σε κατάθλιψη και κοινωνική απομόνωση.

Ο χρόνιος πόνος θεωρείται νόσος από το 2001 ενώ  κάθε χρόνο το 25% του πληθυσμού πάσχει από χρόνιο πόνο με αποτέλεσμα πολύ μεγάλη αύξηση στο κόστος των υπηρεσιών υγείας. Η  πρόσβαση στην αντιμετώπισή του αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και αποτελεί  δείκτη ποιότητας των συστημάτων υγείας από το 2010.

Υπάρχει για το σκοπό αυτό συνεργασία με όλα τα τμήματα του Νοσοκομείου και όλες τις ιατρικές ειδικότητες. 

Κλίνες

Αριθμός κλινών: 2 κλίνες για θεραπείες περιορισμένου χρόνου ( επεμβατικές θεραπείες, ημερήσια νοσηλεία) και επιλεκτικά προγραμματισμένες νοσηλείες στη Νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου

Κλινικό έργο

Στη Μονάδα Πόνου αντιμετωπίζονται διάφορες παθήσεις που συνοδεύονται με πόνο καλοήθους αιτιολογίας όπως μυοσκελετικά νοσήματα ( οσφυαλγία ,ισχιαλγία, αυχεναλγία ,αρθρίτιδες),  νευροπαθητικός πόνος ( αγγειοπάθειες, διαβητική πολυνευροπάθεια, έρπης ζωστήρας, νευραλγία τριδύμου, πολλαπλή σκλήρυνση, κεντρικής αιτιολογίας πόνος) και πόνο κακοήθους αιτιολογίας. Αντιμετωπίζεται επίσης η σπαστικότητα που συνοδεύει ορισμένα νοσήματα ( παραπληγία, εγκεφαλική παράλυση).

Στους ασθενείς με κακοήθη πόνο και σε ασθενείς τελικού σταδίου η Μονάδα Πόνου προσφέρει ανακουφιστική και παρηγορική φροντίδα μέχρι το τέλος της ζωής.

Παρεχόμενες υπηρεσίες

Εξειδικευμένη θεραπεία και παρακολούθηση συνδρόμων πόνου τόσο σε εξωτερικούς ασθενείς όσο και σε ασθενείς από παραπομπές όλων των ειδικοτήτων του Νοσοκομείου μας αλλά και άλλων Νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας καθώς και νοσηλευόμενους στις κλινικές του Νοσοκομείου μας.

Η Μονάδα Πόνου του <<Θριασίου >> έχει την ιδιαιτερότητα της εφαρμογής της εξειδικευμένης θεραπείας της χημικής νευροτροποποίησης (χορήγηση φαρμάκων μέσω εμφυτευμένων συστημάτων στον υπαραχνοειδή χώρο) σε ασθενείς με χρόνιο πόνο ή και με σπαστικότητα καθώς και την διαρκή παρακολούθηση τους 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα

Επιστημονικό έργο

Συμμετοχή με ανακοινώσεις και διαλέξεις σε συναφή Ιατρικά Συνέδρια και Ημερίδες. Εκπαίδευση ιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις αρχές του χρόνιου πόνου.

Διοργάνωση κάθε χρόνο των σεμιναρίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία υπό την αιγίδα της εταιρίας Αλγολογίας.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο