ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Προσωπικό

Υπεύθυνος Ιατρείου

Νίκος Θ. Κουρής, MD, PhD, FESC Διευθυντής Καρδιολόγος

Επικοινωνία

Ωράριο

Ραντεβού Τα ραντεβού κλείνονται απευθείας από το προσωπικό του εργαστηρίου, τηλεφωνικά (13.00-14.30) ή παρουσία του ενδιαφερόμενου

Λίγα λόγια για τους υπερήχους

Το υπερηχογράφημα, ή TRIPLEX καρδιάς όπως επίσης λέγεται, είναι μια εξέταση που εκμεταλλεύεται τους υπερήχους (ηχητικά κύματα πολύ υψηλής συχνότητας [2,5 – 5 MHz] που το ανθρώπινο αυτί δεν μπορεί να αντιληφθεί), τα οποία ανακλώνται από την καρδιά και ανιχνεύονται από ειδικά μηχανήματα δημιουργώντας έτσι μια εικόνα αυτής και των μεγάλων αγγείων. Είναι εξέταση απόλυτα ασφαλής για ενήλικους, παιδιά ή βρέφη, καθόσον οι υπέρηχοι είναι αβλαβείς, ακόμα και μετά από καθημερινή έκθεση σε αυτούς.

Σχετικά με το εργαστήριο

Το εργαστήριο υπερήχων της Καρδιολογικής Κλινικής λειτουργεί με τη σημερινή του μορφή από το 2008, με υπεύθυνο  τον Κο Νίκο  Κουρή, MD, PhD, FESC, Διευθυντή Καρδιολόγο, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (EACVI) και σημερινό πρόεδρο της ομάδας εργασίας ηχωκαρδιολογίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Είναι εξοπλισμένο με 2 σύγχρονα μηχανήματα υπερήχων (και ένα φορητό) και διενεργείται σε αυτό όλο το φάσμα της σύγχρονης ηχωκαρδιολογίας, δηλαδή:

Το εργαστήριο είναι από το 2016 πιστοποιημένο από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία για τη διενέργεια όλων των αναφερόμενων υπερηχογραφημάτων και για εκπαίδευση ειδικευμένων Καρδιολόγων στις τεχνικές αυτές και είναι ένα από τα τρία (3) πιστοποιημένα εργαστήρια στην Ελλάδα.

Το προσωπικό

Είναι στελεχωμένο, από τον υπεύθυνο, από δύο ειδικευμένους Καρδιολόγους (Β. Κωστόπουλος, Επιμελητής Α’, Π. Κωστάκου), έναν ειδικευόμενο Καρδιολόγο και έναν ειδικευμένο Καρδιολόγο, ο οποίος εκπαιδεύεται στις ηχωκαρδιογραφικές τεχνικές. Για τις ειδικές εξετάσεις (διοισοφάγειο, stress echo) υπάρχει και νοσηλευτική υποστήριξη. Το εργαστήριο αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης νέων Καρδιολόγων στις ηχωκαρδιογραφικές τεχνικές και μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει 10 ειδικευμένους Καρδιολόγους, ενώ πάνω από 12 είναι σε λίστα αναμονής. Πραγματοποιούνται περίπου 2000 εξετάσεις ετησίως, που προέρχονται από νοσηλευόμενους στην Καρδιολογική Κλινική, από παραπομπές άλλων κλινικών του Νοσοκομείου και από εξωτερικούς ασθενείς, οι οποίοι εξυπηρετούνται τόσο στο πρωινό όσο και στο απογευματινό ωράριο λειτουργίας του εργαστηρίου.

Παράλληλα διενεργείται σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο από το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου, με δημοσιεύσεις σε έγκριτα ελληνικά και ξένα ιατρικά περιοδικά, καθώς και πολυάριθμες ανακοινώσεις, κάθε χρόνο, σε σημαντικά διεθνή και ελληνικά συνέδρια (European Society of Cardiology  congress, Euroecho congress, Heart Failure congress, Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο). Επιπλέον, το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου συμμετέχει με ομιλίες και προεδρεία σε πολλά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης άλλων Καρδιολογικών κλινικών.

Διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς (διδιάστατο και τριδιάστατο)

Με το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς εκτιμώνται το μέγεθος και η λειτουργία των καρδιακών κοιλοτήτων, καθώς επίσης η ανατομία και η λειτουργικότητα των καρδιακών βαλβίδων με βάση αιμοδυναμικούς υπολογισμούς. Ενδείκνυται σε όλες τις παθήσεις της καρδιάς, για διάγνωση και για παρακολούθηση, δεν απεικονίζει όμως άμεσα τα στεφανιαία αγγεία, παρά μόνο το αποτέλεσμα στα τοιχώματα της καρδιάς από την ύπαρξη στένωσης σε αυτά. Είναι μια ανώδυνη εξέταση – ενδεχομένως ο εξεταζόμενος να βιώσει μια ενόχληση λόγω της μικρής πίεσης που ίσως χρειαστεί να ασκήσει ο ιατρός με τον ηχοβολέα για να απεικονίσει καλύτερα την καρδιά -, που διαρκεί 20-45 λεπτά. Ο εξεταζόμενος χρειάζεται να βγάλει τα ρούχα του από τη μέση και πάνω και να παραμείνει ξαπλωμένος στο αριστερό του πλάι κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Με τη χρήση μικρής ποσότητας gel, ο γιατρός ακουμπάει τον ηχοβολέα στο στήθος του ασθενούς και με μικρές κινήσεις απεικονίζει την καρδιά από διάφορες γωνίες. Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή αναφορικά με τη διατροφή ή τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς

Το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς είναι ένα ειδικό υπερηχογράφημα, το οποίο γίνεται μέσα από τον οισοφάγο, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την καρδιά, με ειδικό ενδοσκόπιο, περίπου όπως η γαστροσκόπηση. Η μέθοδος αυτή δίνει τη δυνατότητα στο γιατρό να δει την καρδιά από την πίσω πλευρά και να εντοπίσει βλάβες, που δεν είναι ορατές από το διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, με λήψη εικόνων μεγάλης ευκρίνειας. Η μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις (π.χ. μελέτη προσθετικών βαλβίδων, διερεύνηση αιτιολογίας εγκεφαλικών επεισοδίων, ενδοκαρδίτιδα, κα). Η εξέταση γίνεται με ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα, που μοιάζει με λεπτό γαστροσκόπιο, ο οποίος φέρει στην άκρη του τον ηχοβολέα υπερήχων. Ο σωλήνας αυτός περνάει στον οισοφάγο από το στόμα του ασθενή. Προηγείται τοπική αναισθησία της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα με ένα τοπικό αναισθητικό, ώστε ο φάρυγγας να μην αντιδρά στη διέλευση του σωλήνα και επίσης, χορηγείται ενδοφλεβίως ένα ηρεμιστικό βραχείας διάρκειας (μέθη). Η διάρκεια της εξέτασης μαζί με την προετοιμασία δεν ξεπερνάει το 30 λεπτά, ενώ η διάρκεια της ενδοσκόπησης διαρκεί περίπου 10 λεπτά και είναι ανώδυνη. Ο ασθενής πρέπει να είναι τελείως νηστικός για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την εξέταση, δεν απαιτείται διακοπή οιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής που αυτός λαμβάνει, ενώ μετά το τέλος της εξέτασης και για δύο ώρες δεν πρέπει να φάει ή να πιει, μέχρι να υποχωρήσει το μούδιασμα που έχει προκαλέσει η τοπική αναισθησία. Μετά τις δύο ώρες, μπορεί να φάει ελαφρά και να πιει, αλλά καλό είναι να αποφύγει τα καυτά ροφήματα. Λόγω του ηρεμιστικού που έχει χορηγηθεί, απαγορεύεται η οδήγηση αμέσως μετά την εξέταση.

Δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς (Stress Echo)

Το δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς (stress echo) αποτελεί επίσης ένα ειδικό υπερηχογράφημα, το οποίο συνδυάζει τη δοκιμασία κόπωσης με την ταυτόχρονη απεικόνιση της καρδιάς. Η κόπωση γίνεται με ύπτιο ποδήλατο ή με χορήγηση φαρμάκου ενδοφλέβια. Χρησιμοποιείται κυρίως για τη διάγνωση και την εκτίμηση της στεφανιαίας νόσου, αλλά και σε ειδικές περιπτώσεις εκτίμησης παθήσεων των βαλβίδων της καρδιάς. Αποτελεί παρόμοια εξέταση με το σπινθηρογράφημα καρδιάς, με το σημαντικό πλεονέκτημα όμως ότι δεν έχει ακτινοβολία. Κατά την εξέταση χορηγείται ένας ορός, που περιέχει διαλυμένο το φάρμακο σε προοδευτικά αυξανόμενη δόση, η οποία προκαλεί ταχυκαρδία και αύξηση της δύναμης σύσπασης της καρδιάς. Σε όλη τη διάρκεια της εξέτασης γίνεται καταγραφή της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της εικόνας της καρδιάς. Παρόμοια είναι η διαδικασία όταν χρησιμοποιείται το ποδήλατο αντί για τη χορήγηση φαρμάκου. Η διάρκεια της εξέτασης μαζί με την προετοιμασία και την αποκατάσταση είναι περίπου 1 ώρα. Ο εξεταζόμενος πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 4 ώρες πριν την εξέταση, να μην έχει πιει καφέ ή τσάι και να μην έχει καπνίσει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Επίσης, απαιτείται διακοπή κάποιων φαρμάκων για 24-48 ώρες πριν την εξέταση (Lopresor, Dilatrend, Carvepen, Tenormin, Lobivon, Inderal, Tildiem). Η εξέταση είναι ανώδυνη και το μόνο που αισθάνεται ο εξεταζόμενος είναι την καρδιά του να χτυπά γρήγορα και δυνατά και ίσως έναν ελαφρύ πονοκέφαλο. Μετά το τέλος της εξέτασης και αφού έχει υποχωρήσει η ταχυκαρδία, μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, χωρίς κανένα περιορισμό.

Κόστος εξετάσεων

Όλα τα υπερηχογραφήματα καρδιάς καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τον ασφαλιστικό φορέα του εξεταζόμενου, χωρίς συμμετοχή αυτού, ανεξάρτητα από το πότε θα εξετασθεί (πρωινή ή απογευματινή λειτουργία). Αν δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη και επιθυμεί να υποβληθεί σε εξέταση με δική του επιβάρυνση, ισχύει το κοστολόγιο του ΕΟΠΥΥ:

  • Διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς (TRIPLEX) 70 €
  • Διοισοφάγειο υπερηχογράφημα καρδιάς 85 €
  • Δυναμικό υπερηχογράφημα καρδιάς (Stress Echo) 150 €
  • Υπερηχοκαρδιογραφία αντίθεσης (Contrast echo) 100 €

Απαντήσεις: Οι απαντήσεις όλων των εξετάσεων δίδονται σε έντυπη μορφή αυθημερόν, μετά το τέλος της μελέτης.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο