Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: προστασία των θυμάτων

Απολογισμός εκδήλωσης ευαισθητοποίησης - ενημέρωσης με θέμα: «Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: προστασία των θυμάτων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης με θέμα: «Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών: προστασία των θυμάτων», η οποία διοργανώθηκε από το Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο» – Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας – με αφορμή την Διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Λάτσειου Κέντρου Εγκαυμάτων. Τα αμείωτο ενδιαφέρον, ο ενθουσιασμός και η ουσιαστική συμμετοχή όσων παρακολούθησαν καταδεικνύουν την σοβαρότητα της θεματικής καθώς και την απήχησή της.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις επιστήμονες από το Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», οι οποίοι ανέπτυξαν τον θεσμικό ρόλο του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης  στην προστασία και υποστήριξη των θυμάτων και ανέδειξαν σοβαρές πτυχές των επιπτώσεων της βίας στην σωματική και ψυχική υγεία των επιζωσών γυναικών. Αναπτύχθηκαν ιατρικές, νοσηλευτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του νοσοκομείου και αναδείχθηκε η σημασία της διεπιστημονικότητας.

Στην εκδήλωση ανταποκρίθηκαν άμεσα,  και τους ευχαριστούμε θερμά, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ελευσίνας καθώς και το Αστυνομικό Τμήμα Ελευσίνας. Επιστήμονες και από τους δυο φορείς συμμετείχαν με εισηγήσεις και παρουσίασαν το εύρος των υπηρεσιών που παρέχονται από τα Συμβουλευτικά Κέντρα ενώ έγινε εκτενής αναφορά στο νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της βίας και στον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας (Τμήματα Ενδο-οικογενειακής Βίας).

Μέσα από τις εισηγήσεις αναδείχθηκαν σοβαρές πτυχές του φαινομένου της έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας και στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της διατομεακής συνεργασίας εκκινήθηκε διάλογος συνεργασίας για την καλύτερη πλαισίωση των γυναικών και την αντιμετώπιση των συνεπειών της βίας. Παρουσιάστηκαν επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Βία Κατά των Γυναικών και αναδείχθηκε ο σημαντικός θεσμικός ρόλος των υπηρεσιών υγείας στην υποστήριξη και διασύνδεση των γυναικών που αναζητούν περίθαλψη μετά από ένα βίαιο συμβάν.

Στόχος μας είναι η διεξαγωγή και επόμενων δράσεων σε αυτή τη θεματική καθώς η ενεργή στάση των υπηρεσιών υγείας και η συνεργασία μεταξύ όλων των σχετιζόμενων φορέων, συμπληρωματικά με την αφύπνιση όλων μας, είναι καθοριστικά για την αντιμετώπιση της βίας και την υποστήριξη των θυμάτων.

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο